Een cijferpresentatie van betalingsverwerker Adyen staat vrijwel altijd garant voor spektakel. Positief of negatief, beleggers reageren ongemeen heftig op de kwartaalupdates van het Amsterdamse fintechbedrijf. Ook nu, bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers, was dat weer het geval. Ondanks een stevige omzetstijging van 20 procent ging het aandeel toch in de uitverkoop. Wat is hier aan de hand?
Mobiele betalingen en online betalingen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Hoe snel die ontwikkeling gaat, blijkt uit de cijfers die Adyen deze week presenteerde.
Met zijn betalingsplatform verwerkte het bedrijf in het derde kwartaal voor bijna 321 miljard euro aan transacties. Dat is een toename van zo’n 32 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op het oog een imposante verbetering. Maar de verwachtingen die de markt voor het groeibedrijf had ingeprijsd, lagen zowaar nog hoger. Het analistengilde had 342 miljard euro in zijn rekenmodel gezet. En dan is het oordeel van de markt onverbiddelijk; een dubbelcijferige groei is nog niet goed genoeg. Een koersdaling was het gevolg.
Wie iets online koopt, heeft grote kans dat de naam Adyen op zijn of haar rekeningafschrift prijkt. De betalingsverwerker verzorgt de internetbetalingen voor steeds meer bedrijven, zoals bijvoorbeeld Spotify, Netflix en Uber. Het Amsterdamse fintechbedrijf lift voor een groot deel mee op de omzetgroei van deze tech-mastodonten.
Hoog gespannen
De verwachtingen waren vermoedelijk iets te hoog gespannen. In het tweede kwartaal van 2024 noteerde Adyen een groei van het betaalvolume van 45 procent. De lagere volumetoename in het derde kwartaal is mede het gevolg van minder transactiegroei bij de klanten die de betaalspecialist bedient. Adyen doet zelf geen boekje open over de samenstelling van die transactiestroom.
Voor de groei van het wereldwijde betaalvolume van zijn klanten op de middellange termijn, blijft Adyen niettemin postief. Het bedrijf gaat uit van een “hoog enkelcijferig tot laag dubbelcijferig percentage”, zo liet het weten op de laatste beleggersdag (investor day, zie pagina 90) in november 2023.
Barclays
Uit een recent rapport van de Britse zakenbank Barclays bleek echter al dat de dertig grootste klanten van Adyen in het derde kwartaal minder hard groeiden dan in eerdere kwartalen. Volgens de Londense analisten zou die groei slechts zo’n 4 procent bedragen. Daarnaast was er volgens financieel directeur Ethan Tandowsky ook een niet bij naam genoemde grote klant – naar alle waarschijnlijkheid betaalapp Cash App – die minder transacties over het Adyen-platform liet lopen. Ook dat temperde de volumegroei bij Adyen. “Dit geval staat los van wat gebeurt bij onze andere klanten”, aldus Tandowsky tegen analisten tijdens een telefonische bijeenkomst.
Omdat Adyen in het algemeen een steeds groter deel van de transacties van bestaande klanten verovert, ligt de volumegroei (32 procent) van het betaalbedrijf veel hoger dan die van Adyens klanten (4 procent). Klanten maken vaak gebruik van de diensten van meerdere betalingsverwerkers. Naarmate de samenwerking langer duurt, wordt de relatie tussen Adyen en een klant vaak inniger en neemt het betaalbedrijf gaandeweg een groter deel van de transacties op zich.
Zo komt meer dan 80 procent van de totale groei van het transactievolume uit bestaande klanten. Oftewel: Adyen pakt een groter deel van de transactiekoek (80 procent) én haalt nieuwe klanten binnen (20 procent). Zo wist het bedrijf het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld de Zweedse meubelgigant Ikea binnen te hengelen.
Volumegroei Adyen zwakt af
Bron: kwartaalverslagen Adyen, bedragen in miljarden euro.
Onderkant bandbreedte
Voor het verwerken van de betaalvolumes die via het Adyen-platform lopen, ontvangt het Amsterdamse bedrijf een vaste vergoeding plus een percentage van de transactiewaarde van de bestelling. Van dat percentage gaat het grootste deel via de achterkant weer naar de banken en creditcardmaatschappijen.
Adyen doet namelijk de verwerking van de betalingen op het netwerk dat eigendom is van bijvoorbeeld Visa of Mastercard. Het betaalbedrijf kan daarom slechts een klein gedeelte - rond de 0,1 procent van de transactiewaarde - in eigen zak steken. Hoe meer de klanten van Adyen verkopen, hoe meer verwerkingskosten en commissies de betalingsverwerker dus in rekening kan brengen.
Het AEX-bedrijf noemt de totale vergoeding die het ontvangt van de klant voor het uitvoeren van de transactie de take rate. Deze take rate is afhankelijk van het volume dat voor een klant over het betalingsplatform van Adyen loopt. Hoe hoger het transactievolume van techbedrijven als Spotify, Netflix, Uber of Booking, hoe lager de vergoeding per transactie die Adyen ontvangt. Dankzij dergelijke volumekortingen blijft de netto-omzet van Adyen doorgaans achter bij het transactievolume (zie het kader voor details over de omzetgroeisamenstelling van Adyen).
Die netto-omzet van Adyen kwam in het derde kwartaal uit op 498 miljoen euro, een toename van zo’n 20 procent op jaarbasis. Net als het totale volume was ook de netto-omzet iets lager dan de verwachting van analisten (503 miljoen euro, omgerekend een groei van 22 procent).
Het groeipercentage zit aan de onderkant van de bandbreedte waar Adyen zelf op mikt. Voor de periode tot 2026 gaat Adyen sinds de beleggersdag in november 2023 uit van een jaarlijkse omzetgroei van iets meer dan 20 procent tot iets onder de 30 procent (zie onderstaande grafiek).
Omzetgroei aan onderkant doelstelling Adyen
Bron: kwartaalverslagen Adyen. Jaarlijkse groeipercentage kwartaal-op-kwartaal.
Mogelijk biedt het feit dat Adyen aan de onderkant van zijn groeidoelstelling zit een verklaring voor de negatieve reactie van beleggers. Op 7 november -de dag van de presentatie van de derdekwartaalcijfers voorbeurs- ging het aandeel na opening al snel de diepte in. De koers daalde met ruim tien procent. Aan het einde van de handelsdag stond er nog een koersverlies van zo’n drie procent op de borden.
Adyen herhaalde weliswaar donderdag de groeidoelstelling tot 2026 – en verwacht, zoals bij de tweede kwartaalcijfers dit jaar aangegeven, aan de onderkant van de bandbreedte uit te komen – maar het zou niet voor het eerst zijn dat het betaalbedrijf op een belofte moet terugkomen.
Tot de zomer van 2023 rekende het bestuur van Adyen voor de middellange termijn op een gemiddelde omzetgroei van 25 tot iets in de 30 procent per jaar. Toen die belofte niet uit bleek te komen, halveerde de koers. Beleggers blijven sinds die misser wantrouwend als het gaat om de beloftes van Adyen.
Inzicht in de omzetgroei van Adyen |
Betalingsverwerker Adyen lift gratis mee op de groei die klanten als Spotify, Netflix, Uber en Booking realiseren. De totale volumegroei van deze groep bedrijven vertraagde echter in het afgelopen kwartaal, zo blijkt uit gegevens van analisten van Barclays. Gelukkig voor Adyen maakt de totale volumegroei van zijn eindklanten slechts een deel uit van de uiteindelijke transactie- en omzetgroei. Zo doet Adyen door de tijd een steeds groter deel van de transacties van deze klanten (die vaak gebruikmaken van de diensten van meerdere betalingsverwerkers). Naarmate de samenwerking langer duurt, neemt Adyen doorgaans een steeds groter deel van de transacties op zich. Het bedrijf wint daarmee dan ook marktaandeel ten koste van concurrenten (zie grafiek). Inzicht in omzetgroei Adyen Tegelijkertijd zorgt het feit dat ze meer volume verwerken ervoor dat de take rate (vrijwel permanent) onder druk staat. Hoe hoger het transactievolume van techbedrijven als Spotify, Netflix, Uber of Booking, hoe lager de vergoeding per transactie die Adyen ontvangt. Die volumekortingen zorgen er dus voor dat de netto-omzet achterblijft bij de transactiegroei. Tot slot blijft Adyen ook extra transactievolume en omzet binnen hengelen dankzij nieuwe klanten. Die bijdrage van nieuwe klanten bestaat zowel uit het verder opschalen van recente nieuwe klanten (zoals Shopify en Klarna), als uit het binnenhalen van volledig nieuwe klanten zoals Ikea. De hoge omzetgroei maakt het betaalbedrijf een geliefde belegging: de aandelen worden hoog gewaardeerd. Adyen handelt na de koersdaling van donderdag op 34 keer het verwachte bedrijfsresultaat (ebitda) voor dit jaar. Adyen behoort hiermee tot de duurste bedrijven in de betaalsector. Zo kunnen kleine groeitegenvallers een grote impact hebben op de koers. |